“I do” or “I will”. Αρκεί μια απόφαση για να αλλάξεις;
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

01 Οκτωβρίου 2018
(3 ψήφοι)
Συντάχθηκε από τον/την  Vassia Stamati

Οι αποφάσεις. Άλλες φορές είναι απλές, καθημερινές, άμεσες θα λέγαμε, που λαμβάνονται εύκολα, χωρίς πολλές σκέψεις. Ενώ άλλες είναι πιο περίπλοκες, πιο καθοριστικές, που μπορεί να περάσουν χρόνια και χρόνια μέχρι να τις λάβουμε ή ακόμα και να μην τις λάβουμε ποτέ.

Η σημαντικότητα της κάθε απόφασης είναι υποκειμενική, δεν υπάρχει αμφιβολία. Παρ' όλα αυτά όμως, γιατί πρέπει να πνιγόμαστε μέσα σε μια κουταλιά νερό; Και το αναφέρω αυτό γιατί, από τη μία ναι μεν είναι λογικό να κυριαρχούν πολλές σκέψεις και δισταγμοί προκειμένου να πάρουμε μία απόφαση, αλλά από την άλλη μήπως το παρακάνουμε;

Όλες οι καταστάσεις που βιώνουμε στη ζωή μας, μας “αναγκάζουν” να σκεφτούμε ένα τι διαφορετικά από το χθες μας και να εισάγουμε νέα δεδομένα στο σήμερα, που θα μας οδηγήσουν στο αύριο. Καθετί που γίνεται στη ζωή μας, φέρνει στο προσκήνιο και μια νέα απόφαση, ένα νέο βήμα, άλλες φορές προς τα πίσω, άλλες προς τα εμπρός. Όταν όμως υπεραναλύουμε καταστάσεις, “βομβαρδίζουμε” το μυαλό μας με σκέψεις, δεύτερες σκέψεις, περιττές... κάνουμε επαναλαμβανόμενες συζητήσεις περί αυτού, παίρνουμε ιδέες, φτάνουμε σε ένα σημείο που ο χρόνος έχει περάσει αλλά εμείς ακόμα δεν πήραμε κάποια απόφαση, δεν είπαμε ποτέ μέχρι στιγμής ένα “ναι, θα το κάνω” ή έστω “όχι, δεν το θέλω”. Κάπου εκεί λοιπόν, έρχεται εκείνη η “και καλά” αυθόρμητη φράση “δεν μπορώ”, “δεν μπορεί να γίνει αυτό” και ούτε κάθ' εξής. Το συμπέρασμα σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ένα. Δεν κάνουμε κανένα βήμα. Απλά μένουμε στάσιμοι.

 

Οι αποφάσεις μας εξαρτώνται φυσικά από τις ικανότητές μας, από το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, όπως προαναφέραμε, το κυριότερο όμως είναι να συλλάβουμε την έννοια του Μπορώ. Υπάρχουν φορές που αντικειμενικά θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε ξεκάθαρα δίχως δισταγμούς, δεύτερες σκέψεις, αλλά έλα που βάζουμε μπροστά το “δεν μπορώ”, και όντως, δεν μπορούμε. Γιατί η σημασία του να μπορούμε να κάνουμε πράξη μία θεωρία έγκειται στη δύναμη των θέλω μας. Αναφερόμαστε λοιπόν τόσο έντονα στα θέλω μας, καθώς είναι εκείνα που θα πυροδοτήσουν αυτές τις ικανότητες που έχουμε, για να κάνουν πραγματικότητα τις επιθυμίες μας. Όταν δε θέλουμε, δεν μπορούμε και όταν μπορούμε, θέλουμε. Ακούγετε σαν ένα φαύλος κύκλος αλλά είναι τόσο ξεκάθαρο το ότι τα “δεν ξέρω” και “δεν μπορώ” είναι προφάσεις προκειμένου να καλύψουμε έναν φόβο. Το φόβο της αποτυχίας, το φόβο της απόρριψης ακόμα και το φόβο των πιθανοτήτων με τα λεγόμενα “αν γίνει αυτό” “αν διαλέξω Α και όχι Β”;

 

 

Ας αναρωτηθούμς τώρα, μήπως στην πραγματικότητα ποτέ δε θελήσαμε αρκετά να λάβουμε εκείνη την απόφαση; Θελήσαμε πραγματικά να βγούμε από τη λεγόμενη “ασφαλής ζώνη”; Κι αυτό γιατί ίσως φοβηθήκαμε, ίσως διστάσαμε την τελευταία στιγμή, ίσως δε θελήσαμε ποτέ αρκετά να αλλάξουμε κάτι από τη ζωή μας, ή ακόμα και εμάς τους ίδιους. Αντικειμενικά, τη δύναμη της ευθύνης την λαμβάνουμε μόνο όταν ρισκάρουμε. Μόνο όταν αποφασίσουμε οριστικά και αμετάκλητα πως είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τις συνέπειες ή μπορεί και τα οφέλη από μια νέα απόφαση. Μόνο όταν είμαστε ικανοί να αναθεωρήσουμε την πραγματικότητά μας, να αναζωογονήσουμε την ψυχή μας εξελίσσοντας την, να την κάνουμε πιο ανθεκτική ακόμα και μέσα από τις στάχτες μας. Μόνο τότε μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη της απόφασής μας. Για όλα αυτά όμως, πρώτο και κυριότερο αποφασιστικό βήμα είναι η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμησή μας. Η αγάπη του εαυτού μας και της δύναμής  μας.

Μέσα από την ανασκόπηση του εαυτού μας, αναγνωρίζουμε τα όρια μας. Μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε, τι θα ρισκάρουμε και τι όχι, πόσο θα εξελιχθούμε, πώς και μέχρι που θα πετάξουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.  Οι λύσεις βρίσκονται μέσα μας.

                  

Γενικότερα, το μόνο σίγουρο είναι πως το “θέλω” από το “μπορώ” είναι ετερώνυμα που κι όμως δεν έλκονται. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην έννοια του ρήματος μπορώ με βάση τις ικανότητες του κάθε ανθρώπου, αλλά περισσότερο στην λειτουργία της λέξης ως πρόφαση για να μην ρισκάρουμε, για να μην αλλάξουμε. Όταν βάζουμε μπροστά τους ενδοιασμούς μας, κυριαρχεί το δεν μπορώ, κυριαρχεί η άγνοια, ένα μόνιμο “δεν ξέρω τι να κάνω”. Κι όμως, ξέρεις. Δε θες να λάβεις αυτή την απόφαση, δε θες να κάνεις αυτό που είναι να κάνεις. Και στο κάτω κάτω δεν είναι τόσο κακό, πορεύεσαι με αυτό, συνεχίζεις τη ζωή σου όπως ακριβώς ήταν και πριν μπεις στη διαδικασία να βγάλεις ένα συμπέρασμα, να κάνεις ένα βήμα, να πείς ένα Ναι. Λες Όχι και αυτό είναι το πιο σημαντικό, το ότι δηλαδή, πιστεύεις σε αυτό το Όχι σου, πιστεύεις σε αυτή σου την απόφαση. Απλά σταμάτα να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου, βάζοντάς τον σε έναν γολγοθά με σκέψεις, με υπαραναλύσεις. Βρες τη δύναμη να λάβεις την ευθύνη του εαυτού σου.

 

Πάντα παίζει ρόλο η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και κυρίως κάτω από ποιες συνθήκες ενεργούμε για να αποφασίσουμε. Αλλά όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι, απλά δε θες να το κάνεις. Και δε θες γιατί κυριαρχούν στρεσσογόνοι παράγοντες, φόβος ή ακόμα ενδείκνυται να έχεις βολευτεί σε καταστάσεις  που πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξουν, ίσως και να θες, αλλά δεν είσαι διατεθειμένος να μπεις στη διαδικασία να τις αλλάξεις. Βγες λοιπόν από τους τοίχους ασφαλείας που έχεις χτίσει και δίχως ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις, να σαι ξεκάθαρος στις αποφάσεις σου, όχι για τους άλλους, αλλά για σένα, γιατί τότε θα είσαι ξεκάθαρος και απέναντι στον εαυτό σου, στη ζωή σου.

 

Όντως, αρκεί μια απόφαση να σου αλλάξει τη ζωή. Αρκεί ένα Ναι θα το κάνω ή ένα Όχι δε θα το κάνω, να σε κάνει να σκεφτείς αυτόβουλα, για τον εαυτό σου.

Τόλμησέ το, πίστεψε σε εσένα!

 

Βάσια Σταμάτη

Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Life Coaching

Psychology and Life Enthusiast

 • HIIT Pilates. Ήρθε η ώρα να τα συνδυάσεις!

  HIIT Pilates. Ήρθε η ώρα να τα συνδυάσεις!

  Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) έχει σχεδιαστεί για να καίει θερμίδες, λίπος και να αυξάνει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Το HIIT Pilates είναι ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων του Pilates με την αναπνοή της γιόγκα και την καύση θερμίδων του HIIT.

 • Mental Detoxification: Αλλάζω τρόπο σκέψης- Αλλάζω τρόπο ζωής- Αλλάζω εγώ

  Mental Detoxification: Αλλάζω τρόπο σκέψης- Αλλάζω τρόπο ζωής- Αλλάζω εγώ

  Ο καθένας από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή του βρέθηκε σε στάδιο αποτοξίνωσης. Όλοι μας θέλουμε έστω και λίγο να αποφύγουμε τις καταχρήσεις είτε ποτού, φαγητού, τσιγάρου είτε οτιδήποτε άλλο που επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Λογικό δεν ακούγεται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Είμαστε μια μικρή ομάδα φίλων, συναδέλφων, ανθρώπων που μας αρέσει να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε, να δραπετεύουμε από την καθημερινότητα, τον κατακλυσμό πληροφοριών και το στενό πλαίσιο της ζωής μας πραγματικά ή έστω και φαντασιακά.

logo

SOCIAL

Top