Mental Detoxification: Αλλάζω τρόπο σκέψης- Αλλάζω τρόπο ζωής- Αλλάζω εγώ
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

02 Δεκεμβρίου 2018
(1 Ψήφος)
Συντάχθηκε από τον/την  Vassia Stamati

Ο καθένας από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή του βρέθηκε σε στάδιο αποτοξίνωσης. Όλοι μας θέλουμε έστω και λίγο να αποφύγουμε τις καταχρήσεις είτε ποτού, φαγητού, τσιγάρου είτε οτιδήποτε άλλο που επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Λογικό δεν ακούγεται;

Η υπερβολή οδηγεί στον κορεσμό και ο κορεσμός στην απέχθεια ή στην προσωρινή αποφυγή. Και εδώ που τα λέμε, χρειάζεται που και που ένα είδος αποτοξίνωσης για τον οργανισμό μας. Τι γίνεται όμως με την ψυχή μας; Δε νομίζετε πως χρειάζεται κι εκείνη λίγη απεξάρτηση από τις “καταχρήσεις” της ζωής μας; Τι είναι αυτό που επιβαρύνει την ψυχή μας και δεν την αφήνει να ανασάνει; Τι δημιουργεί τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό της ζωής μας; Χρειάζεσαι κι εσύ Αποτοξίνωση!

 

Ο όρος Αποτοξίνωση αναφέρεται στην αποβολή καθετί τοξικού. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δώσουμε έμφαση στο πως μπορούμε να αποτοξινωθούμε ψυχικά. Η ψυχική αποτοξίνωση λοιπόν, εστιάζει στην αποφόρτιση της απαισιοδοξίας, την αποφυγή από αρνητικές καταστάσεις και ανθρώπους, στην κατάρρευση του τοίχους των αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων. Πόσο ψυχικά υγιή χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου; Τι είδους καταστάσεις βιώνεις στην καθημερινότητά σου; Κι όμως είναι ζήτημα υγείας να απεξαρτηθείς από όσα σε κρατούν στάσιμο ή σε οδηγούν προς το χειρότερο. Ποιος είμαι; Τι θέλω να είμαι; Μερικές από τις πολλές ερωτήσεις που θα κληθείς να απαντήσεις με το πέρας του παρόντος κειμένου.

 

Προτού όμως δώσουμε το “μαγικό φίλτρο” που συνήθως αναζητούμε όταν θέλουμε να αποτοξινωθούμε σωματικά, όπως όλα αυτά τα ροφήματα και τα θεραπευτικά detox μαντζούνια, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη δική μας ενδοσκόπηση. Θα πρέπει να βρούμε τι ακριβώς αναζητούμε στη ζωή μας, ποια είναι η παρούσα πραγματικότητά μας, ποιο ήταν το παρελθόν μας και τι κρατάμε από αυτό, μα πάνω από όλα τι προσδοκούμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους. Η ψυχική αποτοξίνωση προϋποθέτει υπομονή, θέληση και επιμονή! Πρέπει να είμαστε σίγουροι και έτοιμοι να δεχτούμε θετικά και αρνητικά στοιχεία όχι μόνο του χαρακτήρα μας και των συνθηκών της ζωής μας, αλλά πολύ περισσότερο τις “απολαβές μας” από κάθε τι σε διαπροσωπικές σχέσεις, ψυχικά αγαθά και συναισθήματα. Κι έπειτα να είμαστε σε θέση να δράσουμε. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να κάνουμε focus στον εαυτό μας και στους ανθρώπους της ζωής μας.

 

 

Εστιάζουμε σε γεγονότα και καταστάσεις της καθημερινότητάς μας!

Ας ξεκινήσουμε.

Αφού πρώτα κάνουμε τις παραπάνω βασικές ερωτήσεις στον εαυτό μας, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε καταστάσεις που έχουμε βιώσει με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Κάνουμε ένα flashback στις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας και προσπαθούμε να φέρουμε στη μνήμη μας τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν τη δεδομένη στιγμή. Χαρά, έκπληξη, ευτυχία, ικανοποίηση, αγάπη, αποδοχή, πάθος, ανακούφιση, τύχη. Ο στόχος μας είναι η αναβίωση. Ο καλύτερος και ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας - η μνήμη μας. Έπειτα ανατρέχουμε, με μεγαλύτερη δυσκολία, στις άσχημες στιγμές της ζωής μας. Και προφανώς επειδή δε θέλουμε να πέσουμε σε κατάθλιψη, ας εστιάσουμε σε στιγμές που έχουμε αισθανθεί άσχημα λόγω πράξεών μας, συγκρούσεών μας με άλλους, λογομαχίες που μας έκαναν να αισθανθούμε ταπεινωμένοι ή ακόμα και θρασείς. Θα πρέπει να έρθει η ανάμνηση των αρνητικών συναισθημάτων της συγκεκριμένης στιγμής. Θλίψη, θυμός, οργή, φόβος, αποστροφή, μίσος, ταπείνωση, απροθυμία, εκδικητικότητα, απελπισία, τρόμος, ανησυχία, περιφρόνηση, μετάνοια.

Και τώρα περνάμε στο επόμενο στάδιο. Στην διαδικασία της αποτοξίνωσής μας. Θα δώσουμε έμφαση στα αρνητικά συναισθήματα, καθώς όπως είπαμε και προηγουμένως, πρέπει να αποβάλουμε κάθε τι τοξικό. Ο,τιδήποτε  μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα. Κάθε τι που θέλει να μας μαυρίσει την ψυχή. Αλλά εμείς πρέπει να το εμποδίσουμε, πρέπει να το αποκρούσουμε. Για εμάς!

Έχοντας πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για μία θετικά συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση και μία αρνητικά αντίστοιχα, Θα πρέπει να κάνουμε έναν καλό έλεγχο του τι κυριαρχεί στη ζωή μας. Κυριαρχούν περισσότερο συνθήκες και καταστάσεις που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ή το αντίθετο;

                     

Ο βασικός στόχος για την επίτευξη της ψυχικής μας αποτοξίνωσης είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κάθε κατάσταση με τα αρνητικά και τα θετικά της.

Να μπορούμε να διακρίνουμε με ευκολία πως κάθε τι στη ζωή μας έχει δύο όψεις, μία άσπρη και μία μαύρη. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να προστατευόμαστε από κάθε απαισιόδοξη οπτική της ζωής μας και να επιλέγουμε με ευσυνειδησία την άσπρη όψη.

Προηγουμένως αναφέραμε πως είναι ζήτημα υγείας η ψυχική αποτοξίνωση. Κι αυτό γιατί όταν είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε έστω και λίγο από κάθε κατάσταση που μας προκαλεί στρες, άγχος, φόβο ή θυμό, δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να σκεφτεί λίγο πιο καθαρά, δίχως την πίεση της καθημερινότητας, δίχως περιττό άγχος για το μέλλον. Απλά ζούμε τη στιγμή, εντάσσοντας στον καμβά της ζωής μας περισσότερα χρώματα πέραν του άσπρου και του μαύρου.

 

Αναλογίσου όλα όσα ειπώθηκαν προηγουμένως ... και τώρα ήρθε η ώρα να αντιστρέψεις τις αρνητικές σκέψεις σου με θετικές. Κάθε φορά που θα παρασυρθείς και θα μπείς στο τρυπάκι να σκεφτείς "μέσα στο κουτί" προσπάθησε να σπάσεις τους φραγμούς των σκέψεών σου. Να κάνεις ένα καλό έλεγχο του τι σκέφτεσαι, γιατί το σκέφτεσαι και πως αυτό μπορείς να το αντιστρέψεις σε κάτι περισσότερο από θετικό, σε κάτι αισιόδοξο, χωρίς να εθελοτυφλείς, χωρίς να μιζεριάζεις.

Εσύ δημιουργείς τις σκέψεις σου, εσύ τις αφήνεις να σε χαλιναγωγούν, εσύ και τις καταστρέφεις!

 

 

Πέραν όμως των "τοξικών σκέψεων", υπάρχουν και οι “τοξικοί” άνθρωποι. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που μας κάνουν να σκεφτόμαστε μέσα στο κουτί.  Και το κουτί, δυστυχώς, είναι πάντα μαύρο. Δημιουργούμε χάρη σε εκείνους μια προδιάθεση να βλέπουμε μια ιδιαίτερα αρνητική έκβαση όχι μόνο της ζωής μας αλλά πολύ περισσότερο του εαυτού μας. Είναι εκείνοι που θα μας χαλάσουν τη διάθεση με ένα καυστικό σχόλιο, που θα μας υποτιμήσουν και που θα καταφέρουν να μας νευριάσουν ή να μας θυμώσουν. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή μας με την δική μας άδεια. Είναι εκείνοι που θα σε χτύπησουν και θα σου δώσουν ένα χέρι βοηθείας για καμουφλαζ. Είναι εκείνοι που δεν μας αγαπούν αληθινά. Κι εδώ έρχεται το πιο βασικό ερώτημα. Τι θέλουν στη ζωή μας; Είναι στο χέρι μας να βάζουμε τα όριά μας!

 

Ποτέ δεν είναι αργά για ένα ξεσκαρτάρισμα!

                                

Πρέπει να βγείς και να ψάξεις έξω από το κουτί στο οποίο κατακλύζεσαι από ο,τιδήποτε είναι αρνητικό. Μάθε να προσπαθείς να αλλάξεις ό,τι σε πληγώνει κι ό,τι δεν σου αξίζει. Ακόμα κι αν κάποιες συνθήκες δεν αλλάζουν, μάθε τουλάχιστον να αποδέχεσαι ακόμα και τις άσχημες καταστάσεις της ζωής σου, δίνοντάς σου δύναμη να αναζητήσεις τη θετική πλευρά της ζωής. Ωθώντας εσένα, να βρείς εσύ ο ίδιος τη δύναμή σου. Μην περιμένεις από κανέναν να σου δείξει τον ήλιο, όταν το μόνο που θες να δεις είναι το σκοτάδι.

 

"Μερικές φορές χρειάζεται να τα αφήσεις όλα πίσω - να εξαγνιστείς. Αν είσαι δυστυχισμένος με κάτι - ό,τι κι αν είναι αυτό- ξεφορτώσου το. Γιατί θα ανακαλύψεις πως όταν είσαι ελεύθερος η πραγματική σου δημιουργικότητα, ο πραγματικός σου εαυτός έρχονται στην επιφάνεια".

 - Tina Turner-

 

 

 

Βάσια Σταμάτη

Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Life Coaching

Psychology and Life Enthusiast

 • HIIT Pilates. Ήρθε η ώρα να τα συνδυάσεις!

  HIIT Pilates. Ήρθε η ώρα να τα συνδυάσεις!

  Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) έχει σχεδιαστεί για να καίει θερμίδες, λίπος και να αυξάνει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Το HIIT Pilates είναι ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων του Pilates με την αναπνοή της γιόγκα και την καύση θερμίδων του HIIT.

 • 10 τροφές που θα μειώσουν τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια σου

  10 τροφές που θα μειώσουν τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια σου

  Εκτός από τα διάφορα καλλυντικά προιόντα που απλά καλύπτουν τους ενοχλητικούς μαύρους κύκλους και τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια, υπάρχει και κάτι άλλο πιο θρεπτικό που μπορείτε να κάνετε. Η σωστή διατροφή προσφέρει όλα εκείνα τα συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό μας και μας κάνουν να είμαστε και να φαινόμαστε υγιείς και λαμπεροί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Είμαστε μια μικρή ομάδα φίλων, συναδέλφων, ανθρώπων που μας αρέσει να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε, να δραπετεύουμε από την καθημερινότητα, τον κατακλυσμό πληροφοριών και το στενό πλαίσιο της ζωής μας πραγματικά ή έστω και φαντασιακά.

logo

SOCIAL

Top