Joseph Pilates: ένα όνομα που έγινε έμπνευση για τις επόμενες γενιές εκπαιδευτών pilates!
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

28 Ιανουαρίου 2016
(1 Ψήφος)
Συντάχθηκε από τον/την  Evi Michalou

Ο Joseph Pilates γεννήθηκε το 1880, κοντά σε μια πόλη της Γερμανίας. Εκείνος ήταν ένα ασθενικό παιδί που υπέφερε από άσθμα, ρευματικό πυρετό και ραχίτιδα. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να βελτιώσει τα συμπτώματά του μέσα από τη γυμναστική.

 

 

Ο Joseph μελέτησε ανατολικές και δυτικές φιλοσοφίες καθώς και τις κινήσεις των ζώων. Ο ίδιος φρόντιζε την πνευματική και σωματική του ευεξία κάνοντας καταδύσεις, σκι, ενόργανη γυμναστική, body building καθώς και boxing.

Σε προχωρημένη ηλικία, το 1912, μετακόμισε στην Αγγλία όπου εργάστηκε ως αθλητής πυγμαχίας, δάσκαλος αυτοάμυνας στην Scotland Yard και perfomer σε τσίρκο. Ο Joseph, προσπάθησε και δημιούργησε μια ιδιαίτερη μέθοδο εκγύμνασης η οποία στοχεύει στον έλεγχο του σώματος σε αρμονική συνεργασία με το μυαλό. Έτσι ανέπτυξε τη μέθοδο που ο ίδιος αρχικά ονόμασε "contrology". Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκόσμιου πολέμου, μύησε τους συγκρατούμενούς του, εκπαιδεύοντας τους με τις ασκήσεις και τη φιλοσοφία του. Αποτέλεσμα ήταν, σε μεγάλη πανδημία, να επιζήσουν λόγω της καλής φυσικής τους κατάστασης.

Ανδραγάθημα θεωρείται η παρέμβασή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Εκείνος, τοποθετώντας ελατήρια στα κρεβάτια των ασθενών, βοήθησε τους κλινήρεις ασθενείς, με βαριά προβλήματα κινητικότητας, καθώς και στην αποκατάστασή τους.

Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη Γερμανία, όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους στον καλλιτεχνικό χώρο όπως o Rudolf Laban και η Mary Wigman. Στο Αμβούργο, εκπαίδευσε τους αστυνομικούς αλλά όταν του ζητήθηκε να εκπαιδεύσει τον Γερμανικό στρατό αρνήθηκε φεύγοντας απογοητευμένος από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Η τύχη τον συνάντησε στο ταξίδι του για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1925. Στο πλοίο γνώρισε τη σύζυγο του και μελλοντική καθηγήτρια της σχολής του, Κλάρα.

Η Κλάρα και ο Joseph ίδρυσαν ένα studio στη Νέα Υόρκη, το οποίο έγινε σύντομα πασίγνωστο και ανάρπαστο αφού το προτιμούσαν μεγάλοι αστέρες του κινηματογράφου, καθώς και πολλοί χορευτές για την προπόνησή τους. Στο στούντιο, διδάχθηκε τη μέθοδο και τη φιλοσοφία του Pilates η πρώτη γενιά των καθηγητών. 

Το 1967, ο μεγάλος Joseph έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών από αναπνευστικά προβλήματα που είχε από μικρή ηλικία. Μετά το θάνατό του η μέθοδος πήρε το όνομά του. O Pilates άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά και έγινε έμπνευση για τις επόμενες γενιές εκπαιδευτών.

 

Εύη Μίχαλου

Pilates Instructor 

Pilates Mat Work, Pilates & Prop, Pilates Equipment, Pregnancy & Post Natal Pilates

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Είμαστε μια μικρή ομάδα φίλων, συναδέλφων, ανθρώπων που μας αρέσει να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε, να δραπετεύουμε από την καθημερινότητα, τον κατακλυσμό πληροφοριών και το στενό πλαίσιο της ζωής μας πραγματικά ή έστω και φαντασιακά.

logo

SOCIAL

Top